Öregház Tanyamúzeum

Ha ez a ház mesélni tudna, elmondaná, hogy több emberöltővel ezelőtt építették, de mindig ugyanaz a család birtokolta, úgy szállt apáról fiúra. Olyan ház ez, amelyik őseink tudása alapján, természetes anyagokból készült és csak itt épülhetett fel a homokon, az itt talált építőanyagok segítségével, vályogból. Évtizedek múltán aztán olyan gazdára talált, akik fontosnak tartották megőrizni őseink emlékét az általuk használt tárgyakon keresztül is.

Így talált egymásra a ház és berendezése, ami a környékbeliek által megőrzésre vagy ajándékba adott régiségekkel bővül napjainkban is.  A ház tehát visszatért a régi önmagához, újra sublót áll a tisztaszobában, karospadra ülhet, aki megfáradt, az udvarán pedig újra dorozsmai szekér áll. Ugyan már nem lakik benne senki, de a bútorokat, a használati eszközöket pont úgy rendezték el, mintha a család épp csak dolgai után járna, s estére visszatérne főzni, vacsorázni, pihenni. 

Ha a ház nem is mesél, de a tárgyak igen. Kívánom, hogy minél többen hallgassák meg ezeket a történeteket, tekintsenek bele az 50-60 évvel ezelőtti családok életébe, s emlékezzenek rájuk. Megnézhetik, miként élték hétköznapjaikat, milyen eszközöket használtak a gazdálkodáshoz, miben főztek a felnőttek és mivel játszottak a gyerekek. Mind-mind megelevenedhet az érdeklődők képzeletében élményszerű szakvezetés segítségével. 

A gyerekek játékos formában, múzeumpedagógiai eszközökkel ismerkedhetnek meg a szegedi alsótanyák világával, dédanyáink mindennapi használati tárgyaival, régi fényképek és szakvezetés segítségével.
Mindenféle korosztály számára érdekes lehet, életkori sajátosságoknak megfelelően mutatjuk be a múzeumot. Érdeklődés szerint egy óra alatt végigjárható.

Belépőjegy árak:

  • Felnőtt: 700 Ft
  • Gyermek, nyugdíjas: 350 Ft
  • Csoportok részére kedvezmény biztosított.

A látogatás előtt bejelentkezés szükséges!

Telefonszámphone
E-mailmail_outline
6787 Zákányszék, Tanya 775